kletsen-met-jip

Jagen naar niches

Drie jaar geleden startte mijn broer een YouTube-kanaal. Hij maakte de filmpjes niet zelf, maar stelde compilaties samen van populaire filmpjes van anderen. Dat groeide zo snel, dat hij vroeg of ik mee wilde doen. Daar ligt de bron van mijn passie voor het groeien van social media kanalen.

“Ik ben meer een pionier”

Op mijn kanaal – Public Freak Out Compilations – plaatste ik compilaties van filmpjes over mensen op straat in de VS die uit hun dak gaan. Bijvoorbeeld een slaande ruzie tussen automobilisten of iemand die een baksteen door een ruit gooit. Het was een echte niche. Er werden maar weinig van dit soort filmpjes gepost, maar ze werden wel heel veel bekeken. Omdat de mensen in die filmpjes vaak nogal stevige meningen verkondigden, werd er ook heel veel op gereageerd. Per compilatie haalde ik ongeveer 300.000 kijkers. Doordat er zoveel verkeer was op mijn kanaal deed YouTube veel aan promotie. Dus op mijn zestiende verdiende ik al flink wat geld. 

Helaas kwam er al snel een einde aan dat sprookje. Iemand had een fout gemaakt. Ik weet niet eens meer wat het was, maar volgens mij had het te maken met racistische taal. Ineens lieten de adverteerders ons kanaal links liggen. YouTube stopte de promotie en heeft ons uiteindelijk zelfs verwijderd. Misschien was ik nog te jong om zo’n populair kanaal op een verantwoorde manier te onderhouden. Doordat er lekker wat geld binnenstroomde, liet ik het allemaal een beetje op zijn beloop. Ik had niet voorzien dat zo’n mooi kanaal zomaar kon wegvallen.

Deze ervaring was een goede leerschool. Zo ben ik er nu achter dat ik meer een pionier ben dan iemand die de boel gaande houd. Als je lange tijd op hoog tempo aan het posten bent, schakel je over op de automatische piloot en word je lui. Liever jaag ik op niches. Dat vind ik heerlijk, helemaal als ik er geld mee kan verdienen natuurlijk. Het is lastig uit te leggen hoe ik die niches vind. Als ik social media afstruin, stuit ik op iets waar ik een gevoel bij krijg. Een soort radar die mij zegt dat iets zou kunnen werken of wanneer het volledig kansloos is. Als het potentie heeft ga ik statistieken checken. Zijn anderen al actief in deze niche? Wordt het veel bekeken? Het liefst start ik dan een kanaal op en probeer dat tot leven te brengen. Daarna geef ik het weer graag uit handen, zodat ik op zoek kan naar de volgende veelbelovende niche. 

Die 300.000 volgers heb ik niet meer gehaald. Maar ik ben dik tevreden met een pagina over vrouwenfitness. 80.000 volgers in drie maanden tijd is ook lang niet slecht. 

Jip Groen