kletsenmet-mathilde

Best of both worlds

Mijn passie? Reizen van een half jaar of langer. Van een weekje ergens aan het strand liggen word ik niet ’t meest blij.

“Wat ik zoek is het contrast”

Even volledig uit de gewone wereld stappen en echt iets anders doen. De bestemming maakt dan niet eens zoveel uit, al houd ik wel een beetje rekening met het weer. Die lange hittegolf afgelopen zomer voelde echt aan als vakantie. Het is niet zozeer dat ik wil vluchten van hier. Integendeel, vlak voor de reis wil ik eigenlijk helemaal niet weg. Ook het plannen vind ik helemaal niets. Ik bereid weinig voor. De vliegreis en hooguit een plek om te slapen de eerste nacht, meer niet. Als ik dan eenmaal totaal ergens anders ben, voel ik mij heel erg goed. Ik wil gewoon beide werelden: het bekende en prettige hier in Nederland en het onbekende en uitdagende elders.

Ik kom uit een dorp waar iedereen elkaar kent en waar veel sociale controle is. Voor veel mensen zijn de dingen al snel te gek. Het reizen geeft mij een bredere kijk op het leven. Door de ervaringen tot nu toe sta ik meer open voor wat er op mij afkomt dan voorheen. Tijdens mijn eerste grote reis, naar Australië, voelde ik direct het eerste uur dat ik daar was die andere sfeer. In het metrostation was ik alert op zakkenrollers. Dat bleek helemaal niet nodig. Mensen vroegen mij heel open en oprecht vriendelijk of ze mij ergens mee konden helpen. De mensen daar leven minder in een rush en aanvaarden de dingen zoals ze komen. Als je een half jaar met die mentaliteit leeft, neem je daarvan toch iets mee naar huis. 

Een echte cultuurliefhebber ben ik niet. Een stad of land moet gewoon leuk zijn. Nieuw-Zeeland vond ik heel erg mooi, maar Australië vond ik leuker. Portugal, Lissabon vind ik ook leuk. Daar voelt het goed. De combinatie van de mensen en de sfeer waardoor je je ergens goed voelt. Noem het karakter. Het valt moeilijk uit te leggen.

Wat ik zoek is het contrast: mijzelf zijn hier in het vertrouwde Nederland én op een compleet nieuwe en onbekende plek. Dat zoek ik ook in andere dingen. Ik eet meestal gezond, maar soms ga ik mij heerlijk te buiten aan junkfood. Ook ben ik matig met alcohol, maar zo nu en dan laat ik mij eens lekker gaan. Het verrassende houdt het allemaal een stuk interessanter. Je zou kunnen zeggen dat reizen mijn medicijn is tegen sleur.

Mathilde Weijdeman