Mijn ervaringen tijdens UX London 2022

Het eerste halfjaar als designer bij Vsee zat erop en het was alweer tijd voor mijn tweede conferentie: UX London (UX staat voor ‘user experience’). Dit is een jaarlijkse conferentie in (de naam verraadt het al een beetje) Londen. Tijdens deze conferentie kwamen Product designers, UX designers, Content designers en alles wat daar tussenin zit, samen om te luisteren naar inspirerende sprekers en deel te nemen aan praktische workshops. Ik zou in m’n uppie drie dagen de conferentie bezoeken om vervolgens de rest van de week de toerist uit te hangen met een vriend (shout out naar Dennis!).

Fabian lachend
Geschreven door
Fabian van Accooij

Maandag - Dag 0

De dag was aangebroken dat ik met mijn veel te volgepakte rugzak zou reizen van Zwolle naar Londen. Vijf afspeellijsten en talloze sudoku’s later kwam ik aan in de prachtige stad. Toen ik eenmaal de uitgang van het station had gevonden, stapte ik in de wereld van rode bussen, verdwaalde toeristen en spookrijders. Nu hoefde ik alleen maar een Uber te scoren die mij naar het Airbnb appartement zou brengen in White Chapel. De bestuurder van de Uber woonde toevallig twee straten naast het appartement en wist mij alle ins en outs te vertellen. Binnen 10 minuten had ik genoeg informatie vergaard om een eigen tour te beginnen.

Dinsdag - Dag 1

De eerste Londense nacht was overleefd en de conferentie kon beginnen. Het was een kleine 20 minuten lopen van het appartement naar de conferentie locatie. Eenmaal aangekomen bij de locatie zag ik al een groepje mede-conferentiegangers staan wachten voor de nog dichte deuren. Het was leuk om te zien dat er zoveel verschillende types bij waren; van jong tot oud, van hippie tot kakker. Ik had verwacht dat de neus piercings en tattoo’s je om de oren zouden vliegen maar ik was kennelijk een van de weinige.

Tobacco Dock

Om 09.00 uur gingen dan toch echt de deuren open en stormden we naar binnen. Na wat onduidelijkheid over de locatie mijn toegangspas, kon ik verder lopen en trof ik het fantastisch mooie interieur aan. De conferentie bevond zich in Tobacco Dock, een enorm monumentaal magazijn gebouwd in 1812. Een groot deel van het magazijn was nog in originele staat. Je zag veel robuuste houten balken gecombineerd met veel metaal en een prachtige gewelvenkelder. Dit creëerde een mooi contrast tussen de geschiedenis van de locatie en het hedendaagse onderwerp van de conferentie.

Blog-foto_Tobacco-Dock

De ontmoeting met mij conferentie buddy

Mijn eerste missie was het bemachtigen van een grote kop koffie. Na door elke medewerker begroet te zijn die ik tegenkwam onderweg naar het zwarte goud nam ik positie in bij een van de vele statafels. Ik was daar alleen en het leek mij leuk om wat mensen te ontmoeten. Het alleen eropuit gaan was niks nieuws voor mij. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld alleen een paar dagen naar Berlijn geweest; dé stad voor de solo reiziger. Het leuke van alleen op reis gaan, vind ik dat je veel meer openstaat voor interacties met vreemden. Zo was ik dus ook opzoek naar sociaal contact tijdens de eerste dag van UX London. Ik zag al snel een kerel alleen aan een tafeltje zitten. In mijn beste Engels vroeg ik aan hem “Can I join you?” Waarop ik een enigszins verrassend antwoord kreeg: “Ja joh, ga lekker zitten!” Al lachend en toch een beetje teleurgesteld dat ik geen local had ontmoet, ging ik naast hem zitten. Hij had al een vaag vermoeden dat ik Nederlands zou zijn toen hij mij zag shinen met mijn ZOEKEN – ONTDEKKEN – VINDEN tasje van Vsee. Nadat ik mijn nieuwe conferentie maatje een beetje had leren kennen, was het tijd om de eerste talk bij te wonen.

Preparing is caring

Elke dag had een andere thema, en op de eerste dag was dat Preparing. De talks van deze dag gingen dan ook voornamelijk over user research en inclusiviteit. De dag werd afgetrapt met een introductiespeech van een van de organisatoren. De beste man keek al een tijdje uit naar de conferentie en kon zijn enthousiasme maar moeilijk onderdrukken. Na dit energie-overgoten welkomstpraatje begon dan de eerste talk van Chui Chui Tan. De titel was Designing for your international audiences, growing your international markets, en ging over de vele aspecten die komen kijken bij het ontwerpen van digitale producten voor internationale klanten. De opvolgende talk had de titel Let’s talk about sex en trok toch iets meer mijn aandacht. Toen al vrij snel bleek dat de talk helemaal niet over de liefdesdaad ging maar over gender identiteit, kwam ik van een koude kermis thuis en begon m’n hartslag weer te dalen. De ochtend werd verder gevuld met een talk over autisme en design, en hoe design de gebruikerservaring kan verbeteren in de zorg.

Workshop User Research

De eerste ochtend zat erop en het was tijd om onze trek te stillen met een heerlijke, goed verzorgde lunch. Deze bestond uit een mix van quinoa, bonen, falafel en nog wat ondefinieerbare groente. Dit ging goed naar binnen al was dat niet dankzij de ruwe, droge houten vorkjes die je erbij kreeg. Na m’n lippen ontdaan te hebben van alle splinters kon de eerste workshop beginnen. Mijn conferentie buddy en ik kozen voor de workshop over user research. We werden 3,5 uur overladen met verschillende research methodes en tools. De content was zeer waardevol en zeker waard om verder te onderzoeken en toe te passen, maar de delivery was om de janken, of misschien kan ik beter zeggen, slapen. De workshop werd gegeven door een vrouw genaamd Stephanie (niet te verwarren met onze lieftallige Stéphanie), en die was niet vooruit te branden. Het was net alsof ze 20 keer achter elkaar Schindler’s List heeft gekeken, een marathon heeft gelopen op blote voeten en vervolgens gevraagd is om last minute 3,5 uur wat te mompelen over User Research. Desondanks heb ik er toch wat van opgestoken. Zo weet ik bijvoorbeeld nu welke research methodes er zijn, en welke je per fase van het designproces kan inzetten. Daarnaast heeft ze een boek geschreven over User Research dat ik graag wil lezen.

Woensdag - Dag 2

De tweede dag stond in het teken van Creating. Een onderwerp dat mij van kinds af aan nauw aan het hart ligt. Ik kan nu alvast verklappen dat dit een zeer waardevolle dag was. De ochtend was weer gevuld met inspirerende talks van getalenteerde sprekers en kwamen er uiteenlopende onderwerpen voorbij. Zo was de eerste spreker content designer Candi Willams. Haar talk had de naam How to win stakeholders and influence processes en was gevuld met humor, honden filmpjes en inspirerende boodschappen. Wat als een rode draad door haar talk lag was de noodzaak van het samenwerken. Je werkt in een team en je kunt het niet alleen. Luister naar elkaar en respecteer elkaars mening; alleen zo kom je samen tot een mooi eindresultaat. Hieropvolgend was de talk van Sophie Koonin over Clear writing in product development. Er werden een paar goede voorbeelden gegeven van hoe je functionele tekst tot een hoger niveau kan tillen.

Unexpectedly obvious

Een verrassende talk was die van Chris How, genaamd Unexpectedly obvious. Deze ging niet zozeer over design, maar eerder over creatieve oplossingen. Oplossingen voor problemen die niet voor de hand liggen maar toch vrij simpel zijn. Zo gaf hij een voorbeeld van een land in Afrika waar veel vee werd aangevallen door roofdieren. Wat opviel was dat het vee alleen in de rug werd aangevallen en nooit van voren. Wat ze vervolgens hebben gedaan klinkt in eerste instantie een beetje raar, maar het was zeer effectief: ze schilderden ogen op het achterste van al het vee. De roofdieren trapten hier volledig in en het aantal aanvallen was sterk afgenomen. Een oplossing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn en kan soms dichterbij liggen dan gedacht is de boodschap die ik hier uit kan halen.

Donderdag - Dag 3

De derde, en gelijk de laatste dag van de conferentie, stond in het teken van Growing. Bijna alle talks en workshops van deze dag hadden design systems als onderwerp genomen. Gelukkig had niemand van elkaar afgekeken en was er toch een verscheidenheid aan informatie gedeeld. Na wederom een opgewekt welkomstpraatje kon de dag beginnen. Adekunle Oduye trapte af met zijn talk over The three Ps of a design system. Hij beantwoordde vragen als: “hoe zet je je gebruikers op de eerste plaats in je design system?”, en “hoe zet je een design system op voor meerdere doeleinden?”. Toen de pauze eenmaal was aangebroken, kon ik het woord design system niet meer horen. Maar op een dag als deze ontkwam je er niet aan, en wachtte mij een workshop van 3,5 uur over, jawel: design systems.

Olifanten scheuren

Ik zat samen met mijn conferentie BFF aan een tafel met 6 anderen, bezaaid met post-its, vellen papier en stiften. Het was aan ons de taak om op een post-it een zelfportret te tekenen, op een tweede je naam te schrijven en op een derde je functietitel. Deze moest je vervolgens onder elkaar op de muur plakken zodat je eigenlijk nog steeds niet weet wie wie is en wat diegene doet. De zelfportretten lieten te wensen over dus dat bood ook weinig hulp. Maar wacht, het wordt nog leuker. Als tweede opdracht moesten we een vel A3 papier pakken en deze achter ons hoofd scheuren in de vorm van een olifant zonder te kijken. Ik begon op dat moment serieus te twijfelen of ik wel bij de juiste workshop zat. Als ons ook nog was gevraagd om elkaar te schminken als ons lievelingsdier en verstoppertje te spelen had ik zo m’n conclusies kunnen trekken. Nadat we een kwartier in onze handen hadden geklapt, op de grond hadden gestampt en tegelijkertijd onze ervaringen met design systems hadden gedeeld met elkaar, mochten we dan eindelijk onze kleren weer aan doen en gaan zitten. Oké dat van het kleren aandoen was niet echt, maar het had gekund. De eerste helft van de ‘workshop’ zat erop en het leerzame gedeelte kon beginnen. We kregen een tal van voorbeelden te zien van grote en goed uitgewerkte design systems, en leerden wat er in een design system hoort te zitten. Al met al kan ik concluderen dat een design system veel werk kost om op te zetten maar zeer behulpzaam is, en dat ik nog wat moet werken aan mijn olifanten-scheur-skills.

Blog-foto_Olifant-scheuren (1)

Proost!

Na de workshop was het dan eindelijk tijd voor een niet geheel onbelangrijk onderdeel, de afsluitende borrel. Tijdens deze borrel heb ik meerdere leuke mensen ontmoet, ervaringen gedeeld en biertjes geproost. De afsluitende gezelligheid was van korte duur, want binnen de kortste keren zou ik een vriend ontvangen bij het Airbnb appartement. Hij was ook uit Zwolle naar Londen gereisd om samen met mij de rest van de week de toerist uit te hangen en de pubs te inspecteren.

Conclusie

Heb ik er veel van opgestoken? Zeker. Zal ik er nog eens naar toe willen? Zeker. Ga ik ooit nog een keer met houten bestek eten? Nooit. Het was een hele toffe ervaring. Naast de interessante onderwerpen die besproken zijn tijdens de talks en de workshops heb ik ook een tal van leuke mensen ontmoet en leuke gesprekken gehad. Voor mezelf heb ik een hoop vervolgstappen genoteerd, een boekenlijstje gemaakt met boeken die ik wil lezen en ga ik ons eigen designproces onder de loep nemen.

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten