Geen vooroordelen

Het vinden van je plek op de arbeidsmarkt kan best een zoektocht zijn. Na mijn opleiding Technische Bedrijfskunde studeerde ik International Business. Ik koos doelbewust voor breed georiënteerde studies, omdat ik bij het zoeken naar een baan genoeg opties wilde hebben. Het enige dat ik vrij zeker wist, was dat ik online marketing wilde gaan doen.

Cynthia lachend in huiskamer
Geschreven door
Cynthia Bos

Voordat ik bij Vsee kwam werken, voerde ik nogal wat sollicitatiegesprekken. Daarbij had ik vaak het gevoel dat ik een beetje de advertentiekant op werd gemanoeuvreerd. Toentertijd wist ik zelf nog niet goed welk onderdeel van online marketing het beste bij mij paste. Veel aspecten van online marketing spreken mij aan, maar inmiddels ben ik er wel achter dat mijn interesse uitgaat naar het technische SEO-werk. Geef mij een puzzel en ik los het op. Daar haal ik veel meer energie uit dan uit het opstellen van een advertentie. Maar hoewel ik tijdens die gesprekken aangaf dat ik graag met data stoeide, zag men mij toch aan voor een Google Ads adept. Dat heeft volgens mij vooral te maken met het feit dat ik een vrouw ben. Inderdaad maken vrouwen binnen online marketing meestal de advertenties en teksten en doen mannen vaak de meer technische taken. 

Wat dat aangaat, loop ik een beetje tegen dezelfde vooroordelen aan als waar mijn collega Stéphanie over schrijft in haar blog. Er wordt klakkeloos aangenomen dat wij het beste tot ons recht komen aan de advertentiekant, omdat wij vrouw zijn. Anders dan zij werd ik in mijn jeugd wel gestimuleerd om mijn interesse voor techniek de ruimte te geven. Daarom ben ik ook Technische Bedrijfskunde studeren. Dat er van de tachtig studenten slechts zes vrouw waren, toont aan waar het vooroordeel vandaan komt. Ik liep vooral tijdens sollicitaties tegen deze stereotype manier van denken aan. In de praktijk wordt de technische kant bij vrouwen vaak niet eens als optie beschouwd.

Dat er per se meer vrouwen in bepaalde functies zouden moeten worden aangesteld, vind ik onzin. Alleen is het hokjesdenken voor de uitzonderingen op de regel, zoals mijn collega en ikzelf, wel eens lastig. Het voelt alsof ik meer moeite moet doen om mijn kwaliteiten of interesses over de bühne te krijgen. Gelukkig spelen dergelijke vooroordelen binnen Vsee geen rol. Hier krijg ik alle ruimte om mij te ontwikkelen op de gebieden die mij het beste liggen. Nu wil ik alleen nog dat ik beter thuis was in programmeren.

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten