Gelijke kansen

In de bijna acht jaar dat ik nu voor Vsee werk, heb ik diverse functies gehad. Gaandeweg ben ik mij steeds meer voor de technische kant van online marketing gaan interesseren. Het valt mij op dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in dit domein. Bij technische webinars of conferenties staan er voornamelijk mannen op het podium.

Geschreven door
Stéphanie Erné

Dat techniek mijn interesse heeft, ontdekte ik relatief laat. Misschien hangt dat samen met de traditionele rollen in ons gezin. Mijn moeder nam bijvoorbeeld de zorgtaken op zich en daar heb ik mij lange tijd aan gespiegeld. Op de middelbare school verbaasde het mij dan ook dat ik goed was in wiskunde. Hoe zou het zijn gegaan als mijn vader zich meer met de opvoeding had bemoeid? Zou ik dan eerder mijn technische interesse hebben ontwikkeld? Niet dat het anders had moeten lopen, het fascineert mij gewoon hoe dat werkt.

Ik ben lid van een inspirerende Facebookgroep met alleen vrouwen die zich met de technische kant van SEO bezighouden. Het is grappig om te zien dat wanneer iemand een leuke case deelt, zij vaak begint met ‘Sorry hoor’. Nog grappiger is het als in de eerste drie reacties dan staat: ‘Daar hoef je geen sorry voor te zeggen.’ Natuurlijk hoef je je niet te verontschuldigen wanneer je als vrouw niet in het stereotype plaatje past. Toen ik in het begin events bezocht, vond ik het geweldig om daar als een van de weinige vrouwen tussen al die mannen rond te lopen. Het ligt mij wel om een beetje buiten de gebaande paden te lopen.

Vrouwen verdienen meer ruimte in de technische wereld en gelukkig verandert dit al ten goede. Volgens mij kunnen vrouwen namelijk net zo goed een technische bijdrage leveren als mannen. In marketing – waar traditioneel meer vrouwen werken dan mannen – wordt de techniek en het werken met data steeds belangrijker. Daar zie je dan ook steeds meer vrouwen opschuiven naar de techniek.

Een feministe ben ik zeker niet. Veel vrouwen bij elkaar resulteert al snel tot een roddeltrommel. Wel geloof ik dat veel vrouwen nog steeds harder moeten werken voor bepaalde functies dan mannen. Terwijl iedere functie in mijn ogen net zo goed door een vrouw als door een man kan worden ingevuld. Zelfs als fysieke kracht een rol speelt. Een vrouw kan dan juist meerwaarde bieden in de randactiviteiten. Geslacht zou helemaal geen rol moeten spelen. Ik pleit niet voor positieve discriminatie, maar voor gelijke kansen zodat er op natuurlijke wijze een gezonde diversiteit ontstaat met de juiste persoon in de juiste functie.

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten