De winst van een burn-out

Een burn-out wens ik niemand toe. Geloof me, ik kan ervan meepraten. Het is alweer zeventien jaar geleden dat ik, op mijn 27ste, uit het werkproces knalde. Maar, hoe zwaar het ook was om weer balans te vinden in mijn leven, er zitten ook positieve kanten aan een burn-out.

Sharon Rolvink
Geschreven door
Sharon Rolvink

“Ik zoek altijd naar oplossingen en geef nooit op”

Na mijn studie International Businesses & Languages ging ik werken bij een bedrijf dat doet in aan- en verkoop van scheepvaartbrandstoffen. De dynamische internationale mannenwereld trok mij omdat ik mijn talen kon gebruiken en het was op fietsafstand in het mooie Groningen. Wat wilde ik nog meer? Helaas ging het na twee jaar niet goed met mij. De hectiek overprikkelde mij teveel.

Aangezien ik altijd zoek naar oplossingen en nooit opgeef, ondernam ik van alles om mij weer beter te voelen. Toen heb ik mijzelf goed leren kennen. Vanwege blijvende schade was ik genoodzaakt om mijn grenzen aan te geven. Niet alleen aan anderen, maar vooral aan mijzelf. Dat acceptatieproces is buitengewoon leerzaam. Na enkele jaren ging het weer bergopwaarts en besloot ik parttime te gaan werken in de tapedrukkerij van mijn vader. Hier vond ik de rust en de ruimte om mijn balans terug te krijgen. Al kon ik daar mijn interesse voor online marketing niet echt kwijt. Nu moest ik juist oppassen dat ik niet in een bore-out belandde! Dus koos ik, lekker eigenwijs, voor een nieuwe kans.

Inmiddels sta ik heel anders in het werk dan twintig jaar geleden. Natuurlijk doe ik mijn best, maar als iets niet werkt, blijf ik er niet te lang in hangen. Deze hervonden balans is echt de winst van mijn burn-out. Ik kan vooral van de kleine dingen genieten. Het zonnetje, een glaasje wijn, een wandeling of een goed gesprek met een vriendin. Ook vind ik het heerlijk om iets uit te vogelen wat een ander misschien met twee vingers in zijn neus doet. Als me dat lukt, heb ik even een juichmomentje. Leuke collega’s zijn ook enorm belangrijk. Je hoeft niet direct met iedereen vrienden te zijn, maar als je wordt gerespecteerd om wie je bent, is de basis in orde.

Mijn levenservaring schenkt mij nu een zekere mate van geluk. Ik geef wat in mij zit en ontvang hetzelfde van anderen. En dat is genoeg. Zo kan ik ook erg genieten van een huisdier om mij heen. Wanneer ik observeer hoe mijn hond zijn leventje leeft, realiseer ik mij: waar maken wij ons allemaal toch eigenlijk zo druk om?

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten