De voordelen die Amazon.nl jou als producent kan bieden

Al een lange tijd gingen er geruchten rond over de komst van Amazon naar Nederland, maar nu is het toch écht bevestigd. Amazon komt naar Nederland en wel per februari 2020. Wat betekent de komst van Amazon in Nederland en hoe kun jij hier als verkoper je voordeel uit halen?

Geschreven door
Dennie Pasman

Vertel me meer over Amazon

Amazon is een Amerikaans e-commercebedrijf, opgericht in 1994 door Jeff Bezos. Het was één van de eerste grote bedrijven die goederen verkochten via internet (oorspronkelijk verkochten ze alleen boeken). Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste webwinkel ter wereld met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Japan en China. Daarnaast bezit de befaamde webwinkel bijna de helft van de e-commercemarkt in de Verenigde Staten en beschikken ze over zo’n 600.000 werknemers, wereldwijd.

Leuke weetjes over Amazon

 • Amazon stond eerst bekend als ‘Cadabra’ en ‘Relentless’ en startte als online boekenwinkel;
 • Jeff Bezos (CEO Amazon) is de rijkste man ter wereld én in de geschiedenis;
 • In augustus 2013 was de website zo’n 40 minuten uit de lucht. Naar schatting verloor de webshop hiermee zo’n 4,8 miljoen dollar;
 • Heb je wel eens goed gekeken naar het logo van Amazon? Dan heb je je vast eens afgevraagd waar die oranje pijl nu voor dient. Het zit zo: de pijl wijst van de ‘A’ naar de ‘Z’, wat symbool staat voor hun diensten. Ze leveren pakketjes van A naar Z, en ze bieden alles aan wat de klant maar wil hebben. Van A tot Z dus.

Amazon.nl

Amazon heeft sinds 12 november 2014 een plekje veroverd in ons koude kikkerlandje. Deze vestiging verkocht sindsdien e-books, die met de kindle (Amazons tablet) gelezen kunnen worden. Klanten die andere producten wilden bestellen, werden voorheen doorverwezen naar de Duitse variant van Amazon. Per februari 2020 gaat ook dit volledig veranderen. Sinds 15 januari 2020 kun jij je al registreren voor amazon.nl als partner. Amazon wil miljoenen producten gaan aanbieden via het .nl domein. Hoe gaaf is dat!

Er komt voorlopig geen distributiecentrum in Nederland. Levering zal plaatsvinden vanuit distributiecentra dichtbij de grens in Mönchengladbach, Duitsland. Deze bevindt zich op maar een half uurtje afstand van de Nederlandse grens.

What’s in it for me?

Amazon is nog niet heel bekend onder Nederlandse consumenten. Velen zien de webshop als ‘duur’, terwijl dit juist niet het geval is. De gemiddelde Nederlander koopt voornamelijk via Bol.com. Toch staat Amazon.de op de zevende plek in de Twinkel100 (e-commerce top) van Nederland. Amazon biedt jou als webshopeigenaar dé kans om je bereik te vergroten. Middels een speciale product feed management tool importeer je gemakkelijk gegevens over je producten. Uiteindelijk sta jij als een van de aanbieders op de website van Amazon.nl met jouw producten én een groot bereik.

Om je producten aan te kunnen bieden, hoef je (in principe) geen grote investeringen te doen. Als je een bestaand product aanbiedt (met een bekende EAN-code), neemt Amazon automatisch alle gegevens over. Zo lift je mee op het succes van Amazon, zonder al te veel moeite te hoeven doen. Alhoewel het aanbieden van een nieuw product (zonder bestaande EAN-code) meer tijd en energie kost, bied je wel een uniek product aan zónder dat je de strijd aan moet gaan met je concurrenten.

Zou jij je afzetmarkt graag willen vergroten naar het buitenland? Als je verkoper wordt op Amazon.nl, kun je jouw producten met datzelfde account ook aanbieden op de andere vijf Europese marketplaces.

De voordelen van verkopen via Amazon t.o.v. andere webwinkels voor de producent

Maar, waarom zou je je producten willen aanbieden via Amazon.nl? We noemen hieronder alle voordelen:

 • Amazon heeft wereldwijd een immens groot bereik;
 • Wanneer je producten verkoopt met een bestaande EAN-code, wordt het aanbieden hiervan erg eenvoudig;
 • Ook wanneer je maar één product verkoopt, ben je welkom;
 • Uitbreiding naar het buitenland wordt vergemakkelijkt;
 • Via Amazon kun je je richten op andere landen in Europa, terwijl Bol.com alleen actief is in Nederland en België;
 • Amazon levert direct vanaf de producent. Bol.com en Coolblue maken voornamelijk gebruik van hun eigen voorraad, wat duurder is;
 • Als ‘kleine’ verkoper is het gemakkelijk om je producten aan te bieden via Amazon. Het verkopen via Amazon scheelt je tijd, geld en moeite;
 • Met een Professional seller-account maak je kans op het verkrijgen van de zogenaamde Buy Box. Deze box verschijnt prominent op de productpagina en de consument kan hiermee direct een product aan zijn of haar winkelmandje toevoegen. Als je hier als verkoper in terechtkomt heb je geluk: 82% van de verkopen wordt via deze Buy Box gerealiseerd. Let op: de Buy Box kun je alleen veroveren wanneer je producten aanbiedt met een unieke EAN-code.

De voordelen van verkopen via Amazon t.o.v. andere webwinkels voor de consument

Ook voor de consument biedt Amazon voordelen, namelijk:

 • De Nederlandse consument is goedkoper uit, doordat Amazon lagere prijzen hanteert dan Bol.com;
 • Amazon biedt een veel groter assortiment aan. Zo kun je bijvoorbeeld niet uit twintig of vijftig telefoonhoesjes kiezen (zoals bij Coolblue en Bol.com), maar uit 500;
 • Wie een Amazon Prime-abonnement neem van €5,99 per maand, krijgt producten sneller én gratis thuisbezorgd + de streamingdienst van Amazon. Bij Bol.com is dit €9,99 per maand.

Wat zijn de kosten voor een verkoopaccount op Amazon?

Cuanto cuesta? Wanneer je je aanmeldt bij Amazon.nl, kiest je voor een zogenaamd ‘seller-account’. Hiermee verkoop je zelf direct aan de consument. Er bestaat ook een ‘vendor-account’, waarbij Amazon jouw producten inkoopt en zelf verkoopt aan de consument. Dit account kun je alleen toegewezen krijgen als Amazon je hiervoor uitnodigt.

De maandelijkse abonnementskosten van een professional seller-account zijn €39 euro, ongeacht je producten verkoopt ja of nee. De platform fees variëren van 10 tot 15% van de bruto verkoopwaarde van je product (excl. btw). Kies je voor een individual seller account, dan betaal je $0,99 per verkoop. Let wel op: met dit account kun je alleen producten verkopen die al op Amazon staan.

Overall conclusion over Amazon.nl

Kortom: ben jij als (startende) producent op zoek naar een manier om veel bereik te genereren, zonder daar zelf al te veel tijd, moeite en geld in te steken? En/of zou je jouw producten graag willen aanbieden aan consumenten in de rest van Europa? Dan is het een goed idee om je producten (ook) aan te gaan bieden via Amazon.nl.

Wat Vsee Search Marketing voor jou kan betekenen

Als jij als webshopeigenaar gebruik wilt maken van de kansen die Amazon.nl aanbiedt, dan is het van belang dat je producten goed vindbaar zijn. En deze vindbaarheid kunnen wij voor jou creëren. Daarnaast denken wij graag mee over de online strategie rondom Amazon. Vraag ons naar de mogelijkheden door contact met ons op te nemen. Bellen kan naar 085 – 002 1777 en mailen naar info@vsee.nl.

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten