Gratis Download: SEO Handleiding voor beginners

Regelmatig krijgen we de vraag ‘hoe kan ik mijn website optimaliseren’. Hier hebben wij niet een kant-en-klaar antwoord op, maar we kunnen je wel handvatten geven. Iedere organisatie is anders en iedereen heeft zijn eigen bedrijfsdoelstelling. Een natuurlijk gevolg is een groot verscheidenheid aan website. Wanneer je stap voor stap door onze SEO handleiding loopt, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines als Google en Bing.

Geschreven door
Martín Neuteboom

SEOoooo… Zo werkt zoekmachine optimalisatie dus!

Zoekmachine optimalisatie – ook wel SEO – genoemd, is één van de vele manieren om extra aandacht naar je website te krijgen. Hoe? Dat is vrij eenvoudig: hoog ranken voor keywords die interessant zijn voor jou als organisatie en voor jouw doelgroep. Er zijn verschillende onderdelen van jouw website die je kunt optimaliseren. Des te meer je ‘goed’ optimaliseert, des te hoger je rankt.

Stel, je hebt een webshop met supplementen voor fitgirls en je wilt jouw producten onder de aandacht brengen bij jouw doelgroep. Dan kun je verschillende kanalen inzetten, denk aan Google Ads, Facebook en influencers etc. Echter, alles begint met een goed geoptimaliseerde website. Je ontvangt dan niet alleen meer ‘gratis’ bezoekers via zoekmachines, maar je kunt ook efficiënter adverteren. Huh, wat bedoel je, zie ik je denken. Het zit zo: wanneer je advertenties vanuit Google Ads en Facebook naar jouw website stuurt, is de bestemmingspagina erg belangrijk. De advertising platformen kijken naar het gedrag van de bezoeker op die pagina, de relevantie van de pagina en de gebruiksvriendelijkheid van de pagina. Laadt de pagina snel, is het toegankelijk, mobielvriendelijk enzovoort. Kortom, begin met een goed geoptimaliseerde website.

Wat kun je verwachten van onze SEO handleiding?

Natuurlijk duiken we niet ‘te’ diep in stof, we leggen je eerst de basics uit. Verschillende onderwerpen komen aanbod, interne linkbuilding, sitemaps, breadcrumbs (kruimelpad), tussenkoppen en meta’s. Bekijk de volledige inhoudsopgave hieronder.

 • Vindt Google jouw website en content?
 • Help Google een handje met Google Search Console.
 • Ontwikkel een heldere websitestructuur.
 • Laat een kruimelpad achter voor je bezoekers.
 • Help je bezoekers de juiste pagina te vinden.
 • Opbouw van een zoekresultaat in Google.
 • Verrijk zoekresultaten met extra gegevens.
 • Maak je content zoekmachine proof.
 • Linkje hier en een linkje daar.
 • Optimaliseer je afbeeldingen.
 • Voor grote en kleine schermen.
 • Voeg je lokale bedrijf toe aan Google Mijn Bedrijf.

Download gratis onze SEO handleiding voor beginners

Wil je zelf starten met het optimaliseren van websites? Download dan snel onze gratis SEO handleiding. Onze handleiding is een pdf die je kan uitprinten én digitaal kan bewerken. Het enige wat we van je nodig hebben, is je voornaam, achternaam en e-mailadres. Vrij eenvoudig, toch? Succes!

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten