Hoe thuiswerken er bij Vsee Search Marketing aan toe gaat

Er zijn alweer bijna drie weken voorbij sinds het bekend werd gemaakt dat – iedereen die de mogelijkheid heeft – vanuit huis moet werken. Eigenlijk al voordat het nieuws definitief werd, besloten wij als bedrijf preventief om vanuit huis te gaan werken. Op dit moment zijn er dus al zo’n drie weken voorbij, waarin wij minimaal twee keer per dag met elkaar videobellen en bijna niet meer uit huis komen. Iedere specialist van Vsee Search Marketing beleeft deze verandering van werkplek op een andere manier. In dit artikel lees je hoe iedereen – individueel – het thuiswerken ervaart.

Stéphanie Erné (SEA-specialist)

Thuiswerken – Ik ben voor!

Ik ben altijd al een fan van thuiswerken geweest, alleen heb ik nogal last van FOMO (Fear of missing out). Als je als enige thuiswerkt, mis je heel veel van wat op kantoor besproken en bepaald wordt. Nu dit geen issue meer is, omdat iedereen thuis zit, moet ik zeggen dat ik het erg prettig vind. Wat mij daarnaast altijd tegenhield om thuis te werken, is het werken op enkel een laptop van een paar inch, maar nu ik mijn monitoren meegenomen heb is dat ook geen issue meer.

Het scheelt natuurlijk reistijd en je kunt je eigen dag indelen. Ik ben al meermaals op een – voor mij normale tijd – opgestaan om direct te starten met werken. Hierdoor kan ik ‘s middags gemakkelijk 1,5 uur sporten. Je kunt zoveel meer uit je dag halen.

Ook vind ik het makkelijker om een vast ritme aan te houden. Zo kan ik mijn dag beginnen met wat vaste werkzaamheden, zonder dat er dingen tussendoor komen van collega’s. Ik werk veel gestructureerder. Ook vind ik het communiceren makkelijker, meer to the point en sneller (enkele collega’s uitgezonderd natuurlijk ;-)). Door de dag anders in te delen, is ook het koken anders. Normaal kom ik laat thuis en bereid ik alleen gerechten die binnen 10 minuten op tafel kunnen staan. Nu kan ik gewoon om half 6 wat groentes snijden, in de oven zetten, en weer even werken totdat mijn Google Home zegt dat het eten klaar is. Ik kan veel uitgebreider koken zonder de hele avond kwijt te zijn of nóg later te eten.

Wat ik nadelig vind, is dat er meer communicatie nodig is omdat je normaal met z’n allen in een ruimte sneller met meerdere mensen kunt communiceren. En omdat mijn vriend en ik allebei thuiswerken, is onze hele eettafel nu een bureau geworden en hebben we soms last van elkaars video-calls. Ook is de scheidingslijn tussen privé en werk nog meer vervaagd, want met 2 passen vanaf de bank ben je in je kantoor om nog even wat werk te verrichten. Wat was ‘weekend’ ook alweer? Misschien moet ik een niet werkgerelateerde hobby zoeken..

Charley Vermij (Online Marketing Manager)

Veel bedrijven werken wegens het coronavirus nu thuis. In ons geval is het heel goed mogelijk om thuis te werken. Zolang we onze laptop bij ons hebben, kunnen we aan het werk! Voor veel werknemers is dit niet mogelijk en zitten zij gedwongen thuis of moeten zij wegens hun vitale beroep toch aan het werk gaan, met alle risico’s vandien (hulde!).

Hoe dan ook, thuiswerken voor een lange periode achter elkaar kan een uitdaging zijn. Werk en privé zitten nu letterlijk in één ruimte. ‘s Ochtends start je op met werk, en wanneer het schemerig wordt buiten, sluit je het werk af.

Na twee weken thuiswerken kan ik zeker concluderen dat de gezelligheid op kantoor gemist wordt! Gelukkig hebben we dit getackeld door elke dag te starten met een gezamenlijke videocall en de dag ook zo af te sluiten. Daarnaast vergaderen we ook geregeld door te videobellen. Zo blijven we elkaar toch zien en spreken, ook naast de dagelijkse werkgerelateerde zaken.

Dit kan ik iedereen dan ook sterk aanraden, blijf met elkaar in contact en vooral: blijf positief! Straks kunnen we als het goed is weer met zijn allen naar het werk. Dan sta je om 08.00 uur weer in de file, dus laten we er tot die tijd het beste van maken!

Luuk Harleman (Growth Hacker)

Thuiswerken is voor mij heel dubbel. Ik vind het aan de ene kant echt heel lekker. Omdat je geen drukte om je heen hebt, kun je lekker aan de slag. Bovendien heb je geen last van reistijd, wat voor mij toch zo een uur per dag aan tijd scheelt. Dat komt neer op drie uur in de week die ik daarmee “win” (ik werk 3 dagen voor Vsee Search Marketing in totaal).

Wat ik lastig vind aan thuiswerken, is dat het soms wat moeilijk is om de concentratie vast te houden. Ik werk iets minder hard, wat er op neerkomt dat ik dagen maak die langer duren dan normaal. Ik ben eigenlijk nooit voor half 7 klaar, daar waar ik als ik op kantoor zit nog wel eens om 6 uur in de auto richting huis kan zitten.

Ik werk beter in een omgeving dat niet mijn eigen huis is, ik heb in mijn eigen huis namelijk geen studeerkamer. Die heb ik bij mijn ouders wel, gelukkig wonen zij in dezelfde straat als ik en daar zit ik dus elke dag. Dit is fijn, want een aparte ruimte maakt het voor mij wel mogelijk om me wat makkelijker te kunnen concentreren.

Ik ben erachter gekomen dat ik thuiswerken dus – over het algemeen – heel fijn vind. Wel mis ik de aanspraak met collega’s en moet ik dus langer doorwerken. Het sociale aspect vangen we dan wel weer op met dagelijkse video meetings. Ik vind deze erg leuk en geven toch een andere dimensie aan gesprekken. Iedereen zit in zijn eigen omgeving maar toch zit je ook gezellig bij elkaar. Best of both worlds! In ideale zin zou ik het in een lopende week met elkaar willen afwisselen. Bijvoorbeeld 2 dagen op het kantoor en 1 dag thuis. Als ik dan toch wat positiefs kan meenemen van deze crisis, dan is het dat bewustzijn wel.

Dennie Pasman (Technical SEO-specialist)

Deze situatie rondom corona maakt dat mijn werkdagen er heel anders uitzien. Normaal gesproken werk ik een aantal dagen per week bij klanten op locatie en ben ik al niet veel op kantoor. Op die dagen spreek en zie ik mijn collega’s van Vsee dan ook niet veel. Het grappige is dat ik juist in deze periode meer contact heb met hen. Wel vind ik het fijner om ze in het echt te zien en te spreken, maar we moeten de situatie gewoon accepteren en er het beste van maken.

Ik heb thuis twee jonge kinderen die graag met mij willen spelen. Dit kan niet altijd, dus wij zorgen er thuis voor dat we zoveel mogelijk structuur behouden en ons vast te houden aan de normale routine. Daarnaast heb ik een werkplek gecreëerd in een aparte ruimte, zodat ik me op bepaalde momenten echt kan afsluiten. Daarnaast past mijn schoonmoeder vaak op onze kinderen wanneer mijn vrouw ook aan het werk is, waardoor ik meer rust krijg en productief kan zijn. Een aparte ruimte is gewoon essentieel, ook wanneer je veel moet (video)bellen.

Twee andere tips die ik nog wil meegeven zijn:

  • Creëer een fijne werkplek in huis. Ga dus niet op een houten krukje aan de keukentafel zitten, maar zorg ervoor dat je op de juiste werkhoogte zit en een goede stoel hebt.
  • Behoud zoveel mogelijk structuur. Hanteer je normale werktijden, neem pauzes op vaste momenten en doe eigenlijk hetzelfde wat je zou doen wanneer je naar kantoor zou gaan.

Martín Neuteboom (Search Marketing Strateeg)

Ik ben ervan overtuigd dat het COVID-19 virus ervoor gezorgd heeft dat wij als maatschappij een nieuwe tijdperk ingaan. In een tijd waarin snel en oppervlakkig denken door gebrek aan tijd de boventoon hebben gevoerd, worden wij genoodzaakt om op de rem te trappen. Dit geeft ons de kans om te onthaasten en goed stil te staan bij zaken die wij als normaal zijn gaan beschouwen.

Voor mij persoonlijk zijn er tal van zaken die ik als voorbeeld kan noemen. Een van de meest in het oog springende, is het op pad zijn voor overleg met relaties. Voor een afspraak die gemiddeld 1,5 uur kost, ben je gemakkelijk 45 minuten tot 1 uur kwijt op de heenweg in de auto en nog eens terug als je geen goede “route” kunt plannen. Een verspilling van tijd en bovenal een onnodige belasting van het milieu. Ik merk nu dat veel afspraken prima via een videocall afgehandeld kunnen worden. Natuurlijk zijn er afspraken die je beter in persoon kunt doen en dat zal ook zo blijven. Maar stel je eens voor: als je 25% minder afspraken hebt waarvoor je de auto moet pakken, wat zou zoiets doen met het milieu? Denk hierbij aan de hele stikstof crisis waar we voor de Corona crisis in zaten.

Voor mij biedt de huidige situatie met betrekking tot het thuiswerken (het faciliteren ervan) heel veel nieuwe perspectieven. Perspectieven die mij helpen bij het nemen van beslissingen die ik voorheen lastig vond. Om nog een voorbeeld te noemen de kantoorruimte. Hoewel wij misschien onze plannen nu iets moeten bijstellen, was voor de crisis gebrek aan kantoorruimte (door de snelle groei in 2020) een issue. Wij waren al aan het kijken naar mogelijkheden om uit te breiden of ons contract open te breken voor een grotere ruimte (met de bijbehorende kosten en risico’s). Ik kan je nu veilig zeggen dat daar voorlopig geen noodzaak meer voor is. Wij waren technisch al gereed voor thuiswerken, maar nu zijn we dat ook mentaal. Een nieuwe kantoorruimte hebben we dan voorlopig niet nodig. In de huidige setting kunnen wij makkelijk verdubbelen zonder dat er een tekort aan plekken ontstaat en dat komt puur door een verandering in mindset.

Doordat iedereen thuis aan het werk is (met uitzondering van Cynthia en mijn vrouw) ben ik gelukkig iedere dag op kantoor. Hierdoor kan ik vasthouden aan mijn routine en kan ik werk en thuis goed scheiden. Ik heb dit ook echt nodig. Ik kan mij namelijk nog heel goed herinneren wat de uitwerking van thuiswerken voor mij is geweest toen ik net voor was gestart als zzp’er. Ik ben iemand die moeite heeft om de grens te bewaren tussen werk en privé. Dus voor mij geen thuiswerken, maar ik ben er wel een voorstander van!

Sharon Rolvink (Online Marketeer)

Deze hele corona crisis is een, laten we zeggen, bijzondere en ingrijpende periode. Maar de dagelijkse gang van zaken gaat ook gewoon door. Gelukkig is het heel fijn dat ik voor Vsee vanuit huis kan werken en dat we elkaar via video calls kunnen spreken en zien. Ik mis zeker de gezelligheid van het kantoor, de lunchpauzes, etc. Maar nogmaals, het is fijn dat het werken bij Vsee wel door kan gaan. Ik hoop dat we ook juist nu onze klanten kunnen blijven bedienen, zodat hun online posities geborgd blijven.

Voor mijn privé betekent deze situatie dat het thuis ook anders is dan normaal. De kinderen zijn thuis en moeten geholpen worden bij het huiswerk. Dus mijn rol is naast werken en moeder zijn, ook juf. Gelukkig heb ik samen met mijn man kunnen regelen dat hij er voor de kinderen is, zodat ik rustig kan werken. Ik merk dat iedereen, vooral in het begin, een soort ritme en dagstructuur miste. We hebben gemerkt dat het – vooral ook voor de kinderen – fijn is om een dagschema te maken. Dat betekent in ons geval: ‘s ochtends aan het huiswerk en ‘s middags vrij.

Als ik even tijd heb om te ontspannen, ga ik lekker aan de wandel met de hond, loop ik een rondje hard en anders geniet ik heerlijk even van Netflix of Spotify.

Tot slot mijn motto: “ Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat” !

Denise Hoek (Stagiaire)

Het is alweer twee weken geleden dat Vsee besloot, om in deze gekke tijd thuis te gaan werken. Voor mij is het nog steeds wennen, al kom ik meer in het thuiswerk ritme. Het voordeel van thuiswerken is dat ik geen reistijd heb, een uur later kan opstaan en als de werkdag begint kan ik gelijk achter mijn laptop schuiven. Toch zal ik straks weer blij zijn als ik weer op kantoor aan het werk kan, omdat ik het sociale contact met mijn collega’s wel mis. We videobellen regelmatig, maar buiten dat is het soms erg stil. Thuiswerken heeft z’n voor en nadelen en ik ben gewoon blij, dat bij Vsee de mogelijkheid er is om je werkzaamheden thuis op te pakken. We zetten door!

Liam Neuteboom (Junior Administratief Medewerker)

Voordat ik bij Vsee op kantoor kwam werken, werkte ik ook thuis. Toen zat ik nog op havo en had ik aanzienlijk minder tijd. Toen ons verteld werd dat we thuis moesten gaan werken, dacht ik dus: “dat moet wel lukken, ik heb dit eerder gedaan! Alleen is het nu gewoon een hele werkdag.”

Na dag 1 was ik er wel klaar mee.

Begrijp me niet verkeerd, qua productiviteit is er vrij weinig veranderd. Het mooie aan Vsee is dat we vrij gemakkelijk ons werk mee naar huis kunnen nemen, aangezien 90% van onze werkzaamheden via de computer gedaan worden.

Toch begin je wel een aantal dingen te missen. Dingen die je in eerste instantie als vanzelfsprekend zag:

  • De gezelligheid: hoewel ik meestal oortjes in heb, krijg ik nog best wel wat mee (hangt af van de muziek) van de (eigenaardige) gesprekken die vaak gevoerd worden. Gezamenlijk lunchen, een kleine vijf minuten pauze voor een potje tafelvoetbal, of even buiten wandelen voor wat frisse lucht, zijn allemaal dingen die nu minder of helemaal niet gebeuren.
  • Wakker beginnen: ik heb een gigantische hekel aan vroeg opstaan, om vervolgens 20 tot 30 minuten door de kou te fietsen (of 10 minuten en vervolgens bezweet als ik Mihail onderweg tegenkom). Maar ik ben dan wel wakker. Dat wakker zijn heb ik nu minder, omdat ik slaap en werk in dezelfde kamer. Ik zou een andere kamer kiezen om in te werken, maar die zijn al bezet door mijn ouders, die ook thuiswerken. Het wordt gewoon een beetje eentonig.

Nu klinkt dit allemaal heel bleek, maar er is één groot pluspunt wat het allemaal weer oké maakt. Ik kan mijn muziek nu zo hard zetten als ik wil zonder dat ik anderen stoor! Wanneer de zelf-isolatie voorbij is, zal ik hopelijk geen corona hebben gehad, maar misschien wel lichte gehoorschade.

Roos van der Hust (Stagiaire)

De eerste week was het best lastig om een routine op te bouwen, maar de afgelopen week is dit wel gelukt. In de ochtend sta ik net zo vroeg als ik normaal zou doen en doe ik alles wat ik normaal zou doen. Dit helpt enorm. Hierdoor houd ik ‘s ochtends ook nog tijd over om wat voor mezelf te doen voordat ik begin. Ik vind het thuiswerken nu heel fijn. De gesprekken die we allemaal met elkaar hebben op Zoom zijn ook fijn, daardoor heb ik het gevoel dat we nog goed weten wat er speelt. De werkzaamheden die ik nu doe zijn heel prettig en daar zal ik uiteindelijk minder hulp bij nodig hebben. Het is soms wel vervelend dat ik niet gewoon op kan staan en naar degene toe kan lopen die ik nodig heb. Maar voor de rest vind ik het heel fijn dat ik thuis kan werken. Ik merk dat Vsee Search Marketing deze situatie niet als een probleem ziet op werkgebied en daar leer ik heel veel van.

Jip Groen (Stagiair)

Twee weken geleden is er besloten om voortaan vanuit huis te gaan werken. Door deze situatie is er voor mij niet zoveel veranderd, omdat ik alle werkzaamheden gemakkelijk vanuit huis op kan pakken. Het is fijn dat ik nu wat langer uit kan slapen aangezien ik niet meer hoef te reizen. Wel merk ik dat ik het sociale contact met mijn collega’s mis. Tijdens het werken kun je nu niet even gezellig met een collega praten. Het werken vanuit huis gaat goed, maar ik zou toch liever weer met iedereen op kantoor willen werken.

Cynthia Bos (Webshop & Online Marketing Medewerker)

Je ziet het overal op social media, en ook bij Vsee, voorbijkomen: mensen werken thuis. Ik niet. Mijn werkdag bestaat uit werken voor twee bedrijven. In de ochtend werk ik bij Strass-steentjes en in de middag bij Vsee. Het werk voor Strass-steentjes (webshop) kan niet vanuit huis gedaan worden, dus dat is de reden dat ik elke dag op en neer naar Deventer rijd. Op kantoor is het maar leeg en rustig, vrijwel alle collega’s werken vanuit huis. Gelukkig hebben we regelmatig overleg via videobellen, chat of telefoon en sluiten we de dag met een gezellige videocall af. Zo heb je toch het idee dat je niet alleen zit te werken, ook prettig voor mijn thuiswerkende collega’s!

Het grootste verschil merk ik in het contact met vrienden. Normaal spreek je gezellig in het weekend af, maar dat gaat nu natuurlijk niet. Om het eenzaamheidsvirus te voorkomen ,heb ik met een aantal mensen vaste belmomenten afgesproken. Dan spreek je elkaar in ieder geval regelmatig. Ook hebben we constructies met een webcam gemaakt om een bordspel te spelen, of spelen we online spelletjes zoals Kolonisten van Catan tegen elkaar. Alles om de verveling te voorkomen!

Thom Neeleman (Online Marketing Manager)

De corona-crisis heeft op mij een grote invloed. Zowel op zakelijk als op privé gebied, zet het de wereld op zijn kop.

Normaal gesproken probeer ik zoveel mogelijk met mijn vrienden in contact te zijn. In de weekenden ga ik vaak naar andere steden om daar vrienden op te zoeken en leuke dingen te ondernemen. Dit kan helaas nu niet meer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere manieren om mijn tijd door te brengen met vrienden.

Ik heb de app “Risk: Global Domination” gedownload. Dit is een digitale versie van het klassieke Risk bordspel. Je kan makkelijk vrienden uitnodigen en een potje Risk tegen elkaar spelen.

Verder heb ik de app “Draw Classic” ontdekt waarin ik tekeningen kan maken volgens een opgegeven opdracht. De vriend waar je mee speelt, moet dan raden wat ik heb getekend. Dit spel houdt me in mijn vrije tijd goed bezig.

Daarnaast probeer ik regelmatig een rondje hard te lopen in gebieden waar niet veel andere mensen komen. Ook heb ik nu meer dan genoeg tijd om te lezen. Ik ben bezig in het boek “Thinking, Fast and Slow” waarin verschillende functionaliteiten binnen het brein nader worden onderzocht.

Kortom, ik probeer het beste te maken van deze vreemde tijd waarin we niet veel vrijheid hebben om sociale contacten te onderhouden.

Mihail Ciobu (Stagiair)

The new Coronavirus pandemic has had a significant impact in how people conduct their lives and work, myself included. Working from home is something that required some adaptation for me

There are 3 issues I encountered while working from home during this pandemic:

  • Reduced physical exercise (I used to bike about 12 km per day while working at Vsee)
  • Reduced exposure to sunlight (which may negatively impact the overall mood)
  • Reduced human interaction

I am currently still working on dealing with these issues. To deal with the first one, I started working out more at home. Not only will this keep your body healthy, but it will keep your mind sharper, as well as regulate your mood. All of these, in turn, will boost your productivity.

In the case of the second one, I keep my blinds fully open for as long as there is sunlight. Besides that, I try to go out on weekends during the day in a small park I have close to my home (while practicing social distancing, of course). There are a bunch of ducks in that park, which I enjoy watching. It helps quiet my mind and improve my overall mood. Plus, the additional exposure to sunlight makes sure I stay in a good mood.

Finally, to deal with the reduced human interaction, I make sure to keep in touch with my friends and family. Thankfully though, I am a fairly introverted person, and I can enjoy my own company for extended periods of time. Thus, this issue has not impacted me heavily.

Wat is jouw uitdaging?

Laat het ons weten